Wat is hosting en hoe beslis ik wat voor hostingpakket?

Het hosten van een website is eigenlijk het huren van een stukje ruimte op het web en het geheugen op een server. 

Webhosting wordt veel gebruikt voor bedrijven die een eigen website nodig hebben. Maar, iedereen kan een hostingpakket afsluiten. Wil je beginnen met een blog of website die bijvoorbeeld betrekking heeft op een hobby? Ook dan heb je een hostingpakket nodig.

Wat is hosting en hoe beslis ik wat voor hostingpakket?

Webhosten,
welke variant past bij mij?

Je zult begrijpen dat je als groter bedrijf een veel geavanceerdere variant nodig zult hebben dan wanneer je een kleine informatieve website begint. Welke soort hosting er bij jou past, hangt helemaal af van jouw wensen. Ga dus goed na wat je juist wel of niet nodig hebt. Door dit goed in kaart te brengen bespaar je vaak niet alleen geld, ook behoed je jezelf voor problemen in de toekomst als het gaat om missende, of juist om overbodige functies. 

De meeste hosting pakketten sluit je voor een jaar af; wél kun je dit tussentijds wijzigen, maar dit kost vaak extra geld. Je gaat als het ware een contract aan voor een bepaalde periode om de webruimte te huren. Daarom is het belangrijk om je er even in te verdiepen voordat je een pakket afsluit.

Wat houdt webhosting nu precies in?

Allereerst is het handig om de vraag: ‘Wat is hosting?’ eens goed onder de loep te nemen. Kort en bondig geformuleerd is webhosting een dienst die, vaak tegen betaling, wordt verleend. Webhosting biedt particulieren of bedrijven de mogelijkheid tot het opslaan van vrijwel alle soorten inhoud op het internet en deze te publiceren op een website. Een hostingbedrijf slaat al deze gegevens op om garantie te kunnen geven dat gegevens veilig zijn opgeslagen en dat deze, dus ook de website, altijd bereikbaar blijven.

 

Soorten Webhosting

Gratis Webhosting 

Je hebt veel verschillende soorten webhosting, zoals gratis webhosting. Deze gratis optie is vaak alleen ter promotie om de webhosting uit te proberen. Je hebt dan maar een beperkt aantal mogelijkheden en functies. Voorbeelden hiervan zijn Wix en Jimdo

Als particulier heb je soms genoeg aan deze gratis functies. Kijk dus goed wat het doel van je website is en hoeveel mensen jouw website zullen bezoeken. Het hosten van een stukje webruimte hoeft niet duur te zijn. 

Shared-Hosting

Dan is er Shared-hosting. Dit is een variant waarbij diverse websites op één server worden geplaatst. Het kan hierbij mogelijk zijn dat de ene website ervoor zorgt dat de andere trager loopt of soms zelfs crasht. Dit is vaak een vorm van budget hosting. Shared hosting voldoet meestal prima wanneer je start met een kleine informatieve website.

Reseller-Hosting

Dan is er reseller-hosting. Dit is een goede variant voor iemand die overweegt zelf ook een webhost te worden. Dit soort hosting voorziet vaak in een hoge schijfruimte en veel bandbreedte. Deze kun je verdelen over alle sites die je er als gebruiker op wenst te plaatsen.

VPS-Hosting

Je hebt ook VPS-hosting. Dit staat voor ‘Virtual Private Server’. Dit is een geavanceerd soort webhosting waarbij een VPS kan worden verdeeld in meerdere virtuele kleinere servers. Hierdoor hoeft er vaak geen hardware te worden aangeschaft. 

Je kunt als klant ook een klein gedeelte van de server kopen, je hebt dan een beheerder of root-rechten om de desbetreffende server te configureren of gebruikersrechten toe te kennen. Dan kan een VPS ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Het voordeel van een virtuele server voor andere klanten is dat deze geen last hebben van het crashen van een virtuele server.

Dedicated-hosting

Vervolgens krijgen we te maken met dedicated-hosting. Dit is een variant waarbij een klant daadwerkelijk een eigen server, dus een machine ter beschikking gesteld krijgt. Wel heeft de klant zich gewoon te houden aan een datalimiet en de ruimte op de harde schijf.

Managed-hosting 

Managed hosting is een variant op VPS-hosting, het verschil hierbij is dat het onderhoud uit handen wordt gegeven.

Cloud-Hosting

De laatste variant die we voor nu bespreken is cloud-hosting. Dit is een vrij moderne en nieuwe vorm van hosten op aan elkaar gekoppelde servers. Voordelen hiervan zijn een grotere betrouwbaarheid, hogere snelheid en tevens een betere beschikbaarheid.

 

Tot slot

Kortom, er zijn heel veel mogelijkheden. Welke soort het best bij jou past, zul je dus eerst moeten uitvinden. Wanneer je dit weet, dan weet je naar welk soort bedrijf je op zoek moet. Elk bedrijf verleent namelijk diverse diensten op dit gebied. Vaak heb je ook veel verschillende ”plans” bij een bedrijf. Dit houdt in een ander hostingpakket. Hierbij heb je tegen een hogere prijs vaak meer functies en tegen een lagere prijs zijn de functies iets meer beperkt. Welk pakket je moet nemen hangt dus helemaal van de situatie af, overweeg deze eens goed, en kijk wat je nu wel nodig hebt, en wat er eigenlijk totaal overbodig is.

Wil je na dit artikel nog steeds meer informatie over hosting? Wil je juist hulp, of dat wij een hosting pakket voor je afsluiten? Neem dan gerust contact met ons op.

 

×

Hallo!

Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of stuur een mailtje naar info@sophieso.nl

×