Home » SEO » Wat is verweesde inhoud?

Wat is verweesde inhoud?

Een vaak gemaakte SEO fout is verweesde inhoud. Maar wat is dit eigenlijk? Verweesde inhoud zijn pagina’s of blogs op je website waar geen enkele andere pagina naartoe verwijst vanuit andere pagina’s op je website. Content op je website, waarbij niet intern gelinkt is. Dat is hartstikke zonde want dit is heel belangrijk voor de ranking van Google. Verweesde inhoud wordt ook wel orphaned content genoemd.

Blog-Wat-Is-verweesde-inhoud

Hier zie je met de Yoast Premium plugin de verweesde inhoud

Geen interne links is geen waarde voor de pagina

Wanneer je wilt dat Google de pagina snel vind is het ook nodig dat Google ziet dat de pagina of blog er is. Google moet daarvoor weten waar deze pagina te vinden is. Dit gebeurd met crawlers. Dit zijn bots die websites afgaan om de content op de pagina’s te indexeren. Ze volgen hierbij links op je website en slaan deze op. Als een blog of pagina nergens gelinkt is kan zowel Google als de bezoeker deze slecht vinden waardoor deze ook slechter zal presteren. Ze worden door Google gezien als niet belangrijk. Ook is het voor bezoekers handig om, als ze over een bepaald onderwerp lezen duidelijk door de website geleid worden en weten waar alle informatie te vinden is. Het kan zijn dat het niet nodig is om de pagina’s in zoekmachines te laten indexeren omdat dit niet het doel hiervan is. Zo maakt het met oude blogs, content of bijvoorbeeld evenementen die tijdelijk op de website staan niet uit als deze verweesd zijn.

Zijn er tools om erachter te komen welke content verweesd is?

Ja, deze zijn er zeker. Zonder zo’n tool of plugin is het ook heel moeilijk om erachter te komen welke pagina’s verweesde content bevat.

Yoast SEO Premium.

In bijna elke wordpress website staat deze plugin; Yoast SEO. Om te zien welke content op je website verweesd is moet je echter wel Yoast premium hebben. Helaas zie je de orphaned content niet terug in de gratis versie.

SemRush

Mocht je meer marketing tools willen gebruiken kun je met Semrushook verweesde content opsporen. Semrush heeft namelijk een tool waarmee je orphan pages kunt achterhalen op je website. De prijs van deze tool is echter wel aan de hoge kant dus wanneer niet alle marketing tools hiervan gebruikt kun je beter voor Yoast kiezen.

Link Whisper

Link Whisper is een van de weinige tools die gericht is om je te helpen met het optimaliseren van je interne linkstructuur. Er is een dashboard waar je in een keer kunt zien hoeveel verweesde inhoud aanwezig is op je website.

Oplossen van verweesde content

Wanneer je weet welke pagina’s op de website geen interne links bevatten kun je een interne link plaatsen naar de pagina. Zorg wel dat de links die je plaatst ook daadwerkelijk passen bij de content. Niet alleen je bezoeker, maar ook Google hecht met name waarde aan waardevolle content die relevant zijn en nut hebben. Plaats daarom alleen links naar pagina’s en blogs die ook nut hebben op de pagina’s.

Blijf je website en SEO verbeteren

Het is belangrijk dat je je website blijft optimaliseren. We kunnen je hierbij helpen. Wil je meer weten over SEO optimalisatie? Lees hier meer over zoekmachine optimalisatie of neem gerust contact met ons op via het contactformulier of whatsapp.

×

Hallo!

Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of stuur een mailtje naar info@sophieso.nl

×