Home » Marketing » Wat is Google Tag Manager?

Wat is Google Tag Manager? 

Om digitale marketing een stuk makkelijker te maken heeft Google een breed scala aan verschillende tools. Voorbeelden van deze tools zijn AdWords, GoogleAnalytics, AdSense en Google Tag Manager. Google Tag Manager is erg handig voor een marketeer die graag aan tag management wil doen maar niet over de technische kennis beschikt om allerlei codes in een website te bouwen.

Bijna iedere website heeft Google Analytics op de achtergrond draaien. Hiermee kun je de prestaties van jouw website goed inzien. Tevens kun je met Google Analytics doelen instellen, welke helpen nog meer traffic op de website te genereren. Om deze waardevolle informatie in kaart te brengen, is een standaard installatie niet genoeg. Je kunt er veel meer mee. Om er zoveel mogelijk informatie uit te halen, is het van belang om het klikgedrag van de websitebezoeker in kaart wordt gebracht. Dit kan in begrijpelijke en overzichtelijke rapportages. Google Analytics is een rapportage tool.

Blog-Wat-is-google-tag-manager

Websites beschikken over stukjes code, welke informatie verzamelen over bijvoorbeeld het klikgedrag en conversie. Zo kun je specifieke stukjes code in een HTML-structuur plaatsen. Deze codes worden ‘tags’ genoemd. Een voorbeeld van zo’n tag is Google Analytics. Door Google Analytics te koppelen aan Google Tag Manager kun je informatie uit Google Analytics gemakkelijker en doelgerichter gebruiken. Zo kun je advertenties en informatie personaliseren op het gedrag van je websitebezoekers middels de informatie die Google Tag Manager en Google Analytics je geven.

Voorheen gebeurde het proces om tags aan te maken en te integreren door developers en IT’ers. Zij plaatsten handmatig stukjes code in een website structuur. Deze werkwijze kostte erg veel tijd. Google Tag Manager (GTM) is een tool om dit een stuk gemakkelijker te maken. Middels deze tool kan een marketeer zelf, zonder codeerskills, eenvoudig tags zelf aanmaken. GTM is een gebruiksvriendelijke tool.

Waarom gebruik maken van Google Tag Manager?

Met GTM kun je heel specifiek bepalen welke relevante data je wil binnenhalen. Je kunt zelf bepalen in welke gevallen een tag bepaalde data mag doorsturen. Zo kun je zelf bepalen wat nou echt belangrijke en relevante informatie voor je is. Ook kun je tags van andere tools met Google Tag Manager implementeren, naast de lijst met tags die Google al aanbiedt. Door tags te plaatsen in Google Tag Manager kun je veel meer data van bezoekers verwerken en rapporteren op verschillende websites. Deze waardevolle informatie kun je vervolgens opnieuw gebruiken voor verschillende doeleinden. Voorbeelden hiervan zijn retargeting, video- en scroll tracking, conversion tracking etc.

Google Tag Manager is opgebouwd uit drie belangrijke aspecten, namelijk een tag, een trigger en een variabele. Een tag is een stukje code, welke wordt ingeladen samen met andere onderdelen op een website. Een trigger is een vooraf gedefinieerde regel, waarbij de tag net wel of net geen data mag archiveren. Deze gedefinieerde regels kun je makkelijk instellen in Google Tag Manager. Zodra de data vanuit GTM zijn verzameld worden deze doorgestuurd naar verschillende tools, zoals Adwords en Analytics voor rapportage en analyse.

Voordelen

Een groot voordeel is dat GTM volledig gratis wordt aangeboden. Dit in tegenstelling tot andere tools. Daarnaast is een groot verschil ten opzichte van andere tools, dat Google Tag Manager goed samengaat met het gebruik van andere Google tools. Zoals eerder ook aangegeven kun je GTM koppelen aan Google Analytics en AdWords. Hierdoor kun je ook lastigere Analytics kenmerken, zoals bijvoorbeeld User ID tracking makkelijk implementeren. Evengoed kan dit met producten die niet van Google zijn. Naast het feit dat Tag Manager gratis wordt aangeboden door Google is een ander groot voordeel dat je het eerst uitgebreid kunt testen voordat je het online zet. GTM beschikt over automatische foutcontrole en een ingebouwde debug-feature. Stel je hebt al iets aangepast op de website en je wilt dit terugdraaien, dan kan dat met de Version Control feature. Ook niet onbelangrijk, Google Tag Manager bespaart veel geld en tijd. Dit doordat developers en IT’ers niet steeds nodig zijn.

Gelukkig zijn er veel meer voordelen dan nadelen in het gebruik van Google Tag Manager. De implementatie van deze tool neemt wel wat tijd in beslag en voor complexere tags heb je wel een developer nodig. Maar uiteindelijk verdien je deze tijd weer terug, zoals hierboven ook genoemd.

Meer informatie over Google Tag Manager of wil je dat wij je hiermee helpen? Neem gerust contact met ons op.

×

Hallo!

Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of stuur een mailtje naar info@sophieso.nl

×