Home » Marketing » Wat is een alt-tekst?

Wat is een alt-tekst?

Bijna iedere webredacteur weet inmiddels dat het belangrijk is om afbeeldingen op een website een zogenaamde ‘alt-tekst’ mee te geven. Maar, wat is dat nou eigenlijk? 

Een alt-tekst is een korte zin die toegevoegd kan worden aan afbeeldingen in je website. Als je een tekst toevoegt, dan wordt deze in de code van de afbeelding gebruikt en zal dat de tekst zijn die wordt doorgegeven aan de zoekmachines: Je legt dus d.m.v. een alt-tekst aan de zoekmachine uit wat er op een afbeelding staat. Dit maakt deze tekst één van de onderdelen voor de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines

Toegankelijkheid 

Een andere reden waarom een alt-tekst belangrijk is, is om een website toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De alt-tekst kan aan deze mensen worden voorgelezen, zodat ook zij weten wat er op een afbeelding te zien is. Niet voor niets behoort het toevoegen van een alt-tekst tot de Nederlandse toegankelijkheidseisen van de overheid.

Wanneer een alt-tekst niet aan een afbeelding wordt toegevoegd, kan een zoekmachine de afbeelding niet goed indexeren. Het is dus belangrijk om de tekst aan de afbeelding toe te voegen. Dit gaat namelijk o.a. de vindbaarheid van uw website in zoekmachines vergroten.

Alt tekst bij Instagram foto’s

Ook Instagram heeft tegenwoordig de functie om een alt-tekst toe te voegen aan een foto. In de eerste plaats om een uitleg aan de afbeelding te kunnen toevoegen voor bijvoorbeeld slechtzienden, maar ook hier heeft het toevoegen van een alt-tekst invloed op de vindbaarheid van jouw foto’s.

Je kunt een alt-tekst op Instagram toevoegen bij het plaatsen van een nieuwe foto. Dit is te vinden onder: geavanceerde instellingen → toegankelijkheid → alternatieve tekst schrijven.

 

Alt tekst toevoegen in WordPress

Heb je een WordPress site? Dan kun je de alt-tekst op twee manieren toevoegen aan jouw foto’s:
Je kunt een plug-in downloaden die dit automatisch doet, maar het beste kun je de teksten handmatig aan de afbeelding toevoegen. Zo kun je de tekst helemaal zelf bepalen. 

Wat staat er in mijn alt-tekst?

Google zelf adviseert om een tekst te gebruiken die de afbeelding beschrijft, omdat een alt-tekst in eerste instantie bedoeld is om de afbeelding toegankelijk te maken. Maak daarom een tekst die makkelijk voor te lezen is én goed is voor je SEO.

Meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

 

×

Hallo!

Neem gerust contact met ons op via onderstaande button of stuur een mailtje naar info@sophieso.nl

×