Welkom op Sophieso!

Wijtenhofstraat 1c
5711 XG Someren

Info@sophieso.nl

Folow us

Grafisch design Trends jaren 90

Grafische Trends – Toen en nu


Gradiënt

Wie kijkt naar de grafische en webdesign trends van de laatste 20 jaar weet dat er veel is veranderd. Toch zijn veel trends van toen weer helemaal opnieuw uitgevonden en worden weer gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar de gradiënt. Mede dankzij Spotify en de gradiënt / duotones covers zijn deze stijlen op dit moment ontzettend populair.

Gradient, verloop, duotone, spotify
Voorbeeld Spotify lijst

Waar de gradiënt in je jaren 90 vooral bekend stond om zijn toepassing in het webdesign is deze hierna beetje bij beetje uit de designs verdwenen. Sinds enkele tijd is de gradiënt echter weer helemaal hot, kijk naar de grote merken zoals Instagram die de gradient terug hebben laten komen in hun logo.

Logo Instagram

Niet alleen de gradiënt is weer populair, ook de duotones zijn terug van weggeweest.  duotones zijn eigenlijk afbeeldingen waarbij twee kleuren een afbeelding maken. Ook dit ziet u op dit moment veel terug in de Spotify covers.

Typografie

Word Art – Powerpoint

Kent u deze nog? Wanneer u in de jaren 90  een Powerpoint maakte kon u kiezen uit een selectie Word Art stijlen. Ook al was het gebruik van verschillende fonts nog redelijk beperkt, hier had u ook de keuze uit verschillende toepassingen samengevoegd met een verloop / gradiënt. Niet alleen de gradiënt is terug, ook het gebruik van opvallende typografie. Vetgedrukt, kleurrijk, verschillende groottes en diktes, ontwerpers gebruiken op dit moment veel gewaagde typografie om hun ontwerp zo veel mogelijk op te laten vallen. Ook het gebruik van het serif font zie je steeds vaker terug komen.

Patterns & Felle kleuren

Een ander leuke toepassing uit de jaren 90 die op dit moment weer helemaal hot is is het gebruik van felle/neon kleuren. Dit kun je terugvinden in zowel de gradients/ duotones maar ook in achtergronden en patronen. Hoe gewaagder, hoe beter.

Felle neon kleuren & 90’s Pattern

Ook patronen uit de jaren 80 en 90’s worden weer veel gebruikt. De abstracte, simpele patronen kun je in veel designs vinden tegenwoordig met ook hierin gebruik van felle kleuren en gradients.

Geschiedenis
Webdesign

Wilt u eens een kijkje nemen hoeveel er eigenlijk veranderd is op het web, dan kan dat op websites zoals http://oldweb.today en the way back machine. Op oldweb.today kunt u oude versies van websites bezoeken, precies zoals u dat in die tijd zou doen. U kunt gebruik maken van oude browsers zoals internet explorer of firefox. Het is net zo traag als het toen was. Een veel snellere manier om oude websites terug te halen is the way back machine. Deze website heeft eigenlijk alle screenshots bewaard sinds het begin van een website. Ziet u hieronder bijvoorbeeld hoe marktplaats of de NOS eruit zag, en hoeveel er eigenlijk veranderd is.


Website Facebook 2005
NOS 2000
Old Web Today – Marktplaats
Website Facebook 2005

Wilt u meer informatie of een uniek design in deze stijl? Neemt u gerust contact met ons op.

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.